LUCRĂRI SPECIALE CIVILE,
INDUSTRIALE ȘI INFRASTRUCTURALE
  • Română
  • English



Tehnologia Betonului Pulverizat: Torcretul

PARTEA 1

Datorită utilizării pe scară relativ redusă a acestei tehnologii în România, prin această serie de articole ne propunem să prezentăm principalele caracteristici și aplicații ale tehnologiei torcretului ud si uscat.

OCMER OCS4672

Torcretul nu este un material ci un proces/o tehnologie. Atât pulverizarea betonului ud cât și a celui uscat produc structuri de beton cu caracteristici mecanice net superioare față de o turnare clasică: compactare mai bună, permeabilitate mult redusă, durabilitate mai lungă în timp.

Proprietățile betoanelor aplicate prin torcret ud sau uscat pot fi îmbunătățite suplimentar prin utilizarea unor aditivi sau admixuri care, în unele proiecte, sunt absolut necesare: Aditivi aeranți — îmbunătățesc pompabilitatea betonului, maresc aderența la suprafața torcretată și rezistența la îngheț; Fibre — reduc sau elimină fisurarea betonului, sporesc rezistența și ductilitatea; Acceleratori de priză — permit torcretul în strat gros pe tavane, intradosuri de tunele, galerii de metrou etc.

Principalele avantaje ale torcretului:

  1. Eliminarea cofrajelor, parțială sau completă, chiar și pentru geometrii complicate,
  2. Eliminarea vibrării;
  3. Nu sunt necesare pompe de beton, macarale și alte utilaje de transport al betonului la distanță sau înălțime;
  4. Manopera se reduce cu 50% la reparația structurilor degradate și cu 35%-40% la realizarea structurilor noi;

Torcret cu beton ud sau uscat?

Utilaj marca Ocmer folosit de catre Matei Construct

Deși ambele procese au anumite avantaje și dezavantaje, alegerea unui proces sau a celuilalt depinde în principal de dotarea și cunoștințele contractorului, precum și de disponibilitatea betonului uscat sau ud în șantier.

În general, torcretul uscat este de preferat datorită costului mai redus al betonului, vitezei de lucru sporite și aderenței superioare a betonului pe suprafața torcretată. În România, obținerea din stație a unui beton (agregate plus ciment) uscat este aproape imposibilă, la noi în țară fiind foarte puține stații de betoane cu uscătoare pentru agregate. Torcretul cu beton ud necesită însă utilaje specializate precum și o pricepere foarte buna din partea echipei de execuție.

La ora actuală, Matei Construct este printre puținele societăți din România care au dotarea tehnologică pentru realizarea proiectelor de anvergura de torcret cu beton ud.

În ediția următoare vom prezenta fiecare din principalele aplicații ale torcretului: Reabilitări; Susțineri de maluri și ancorări; Rezervoare; Tuneluri și galerii; Beton și mase refractare.

Calendar
februarie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian   Oct »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Newsletter
Newsletterul Matei Construct iti va prezenta lunar cele mai importante noutati: